Boeren BengelsGroene Gezonde Kinderopvang
 

Peuter Bengels

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn/haar eigen tempo. Wij begeleiden de ontwikkeling van peuters door het aanbieden van materialen en activiteiten die hun ontwikkeling en niveau passen.

Peuters zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit. Zo verkennen ze hun omgeving, de eigenschappen van voorwerpen en wat ze wel of nog niet kunnen. Ze vinden uitdagingen, proberen oplossingen uit en doen allerlei ervaringen op die hen helpen hun kennis, veerkracht, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en creativiteit te ontwikkelen. Dit spel van doen en ontdekken (ervarend leren) is een serieuze zaak en gaat - soms letterlijk - met vallen en opstaan.

Daarbij herhalen peuters graag; het is hun manier om te oefenen wat ze net ontdekt of geleerd hebben totdat ze iets onder de knie hebben. Daar zijn zij dan heel trots op en wij zijn heel trots op hen. Dit ervarend leren is een belangrijk punt in ons pedagogisch beleid. We geven de kinderen ruimte om te experimenteren, ze mogen leren door te ervaren, zo wordt elke dag een bijzondere dag bij Boeren Bengels.

Wij stimuleren kinderen om zoveel mogelijk ervaringen op te doen. We bieden ze uitdagende materialen en activiteiten en spelen in op de ontwikkeling van hun motorische -, cognitieve-, taal- en creatieve vaardigheden. We doen een stapje opzij om ze te laten oefenen, zodat ze ook leren om op eigen benen te staan. Natuurlijk zijn we altijd in de buurt om een oogje in het zeil te houden. We moedigen ze aan, prijzen hun initiatieven, accepteren en waarderen hun oplossingen en ideeën en we troosten ze als het even niet meezit.

Daarbij hebben we oog en respect voor de eigenheid en de autonomie van het kind, dat zelf de inhoud en het tempo van zijn spel bepaalt. Dat betekent niet dat het kind stilstaat in ontwikkeling. We bieden ze juist uitdaging en stimuleren ze om nieuwe dingen uit te proberen. Rennen in de wei, stappen op stenen en 'kliederen' met zand en water; kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. In hun fantasie wordt een doos een kasteel en een stok een paard. De buitenruimte nodigt kinderen uit om creatief te zijn en zich ook buiten op motorisch, zintuiglijk en sociaal gebied te ontwikkelen.

Zowel binnen als buiten zijn uitdaging en veiligheid in balans. Dat wil zeggen dat de buitenruimten genoeg ‘oefensituaties’ bieden, zodat kinderen leren omgaan met risico’s, zelfvertrouwen opbouwen en hun eigen grenzen leren kennen. We volgen daarbij Steven Pond. Hieronder zie je een paar foto's van de peuterhoeken en wat spelmateriaal.Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op!